Energietips

Besparen hoeft niet altijd veel geld te kosten. Wel soms een verandering van gewoontes, een beetje van uw tijd of een kleine moeite.

Als 2,5 miljoen gezinnen  het sluipverbruik van de tv-decoder uitschakelen, loopt de jaarlijkse besparing op tot 42,5 miljoen euro of 212 miljoen kWh. Voor de decoders alleen hebben we een elektriciteitsproductiecapaciteit van 25 MW nodig.

Met deze vele tips en aanpassingen beperkt u uw energieverbruik, de meeste kosten u niks!

Verwarmen en koelen

 • Trek een (extra) trui aan en bespaar 7% energie door de verwarming 1 °C lager te zetten.
 • Laat ’s nachts, of als overdag niemand thuis is, de temperatuur in de leefruimten zakken tot 15 à 16 °C.
 • Elektrische bijverwarming kan nuttig zijn om heel kort een badkamer op te warmen, maar probeer het gebruik ervan te beperken.
 • Sluit ’s avonds de gordijnen of rolluiken.
 • Wat minder van toepassing in de winter, maar niet uit het oog te verliezen: de airco, een ware energievreter. Gebruik hem zo weinig mogelijk.

Verlichting

 • Nog gloeilampen of halogeenlampen in huis? Op plaatsen waar het licht vaak brandt, vervangt u die beter door spaarlampen of de nog energiezuinigere led-lampen. Kies voor binnenshuis warmwitte leds. Ze zijn gezelliger. Sommige leds zijn ook dimbaar.
 • De energiezuinigste lamp is de lamp die niet brandt. Schakel bij het verlaten van een kamer of een gang de lampen daarom altijd uit, ook ledlampen en spaarlampen, tenzij je onmiddellijk terugkeert.

Wassen, drogen en strijken

Nieuwe grote huishoudtoestellen hebben een energielabel. Dat label geeft informatie over het energieverbruik. Een apparaat met een A+++-label is in zijn klasse het energiezuinigst. Toestellen met een G-label zijn het minst zuinig.


Een droogkast met C-label  verbruikt per droogbeurt 3 à 4 kWh, of ongeveer 0,75 euro. Dat betekent 150 euro per jaar voor wie vier machines per week droogt. Ondertussen zijn er droogkasten met A+++-label die 5 keer minder (!) elektriciteit verbruiken dan de meeste droogkasten die nu in gebruik zijn. Dat is goed voor een besparing van 120 euro per jaar.

Wassen

 • Gemiddeld verbruikt een wasmachine met een energielabel A+ of beter zo’n 0,5 tot 0,75 kWh (of 10 à 15 eurocent) per wasbeurt. De zuinigste wasmachines verbruiken ongeveer 100 kWh per jaar (of 20 euro) voor 4 wasbeurten per week. Een oude wasmachine verbruikt gemiddeld 200 à 300 kWh per jaar (40 à 60 euro per jaar).
 • Voor de witte was is 60°C meestal ruim voldoende. Was alleen op hogere temperaturen als dat echt nodig is.
 • Wacht met wassen tot u genoeg wasgoed hebt voor een volle machine. Dat is voordeliger dan twee keer een halfvolle machine laten draaien.
 • Laat het wasgoed goed zwieren (op 1.200 à 1600 toeren/minuut ) vooraleer het in de droogkast gaat. Dat bespaart bij het drogen al snel 20 à 25% energie.

Drogen

 

 • Ook buiten de zomermaanden kan de was nog dikwijls buiten drogen, op een rekje of aan de waslijn. Een beetje zon en wind volstaat. Op regenachtige dagen kan het droogrekje gewoon binnen.
 • Stofdeel­tjes belemmeren het wegblazen van de warme, vochti­ge lucht. Daardoor verbruikt een droogkast extra energie. Maak de stoffilter dus telkens goed schoon.

Strijken

 

 • Beperk de strijk door de droge was onmiddellijk op te plooien, strijk alleen kledingstukken die te veel gekreukt zijn. Een uur strijken verbruikt al snel 1,5 tot 2 kWh of 30 à 40 eurocent.

In de keuken

Sinds juli 2012 mogen alleen nog koelkasten en diepvriezers met een label A+ of beter verkocht worden. A+ is 20% zuiniger dan A; A++ is 40% zuiniger dan A en A+++ is 60% zuiniger dan A. Een koelkast van 350 liter uit de jaren 90 met een C-label kost ongeveer 60 à 80 euro per jaar aan elektriciteitskosten (300 à 400 kWh), met een recenter A-label zo’n 40 à 50 euro. Toestellen met een A+++-label verbruiken amper 15 euro (75 kWh) per jaar.

Koelkast

 

 • Stel de ideale temperatuur in:  4 tot 6 °C. Elke graad lager komt overeen met 5% extra verbruik.
 • Hoe meer u in de koelkast stopt, hoe meer hij verbruikt. Anders dan bij een diepvriezer, beperkt u zich hier dus beter tot het strikt nodige.
 • Open de koelkast zo kort mogelijk.
 • Zet er geen warme voedingswaren in uw koelkast. U kunt er wel ingevroren producten in ontdooien. Ze helpen de koelkast koud houden.
 • Tenzij de koelkast het automatisch doet, doet u er goed aan hem regelmatig te ontdooien. Vocht dat zich op de wanden afzet, bevriest. De rijmlaag doet het rendement dalen en het stroomverbruik stijgen.

Diepvriezer

 

 • Stel de ideale temperatuur in:  - 18 °C. Elke graad lager komt overeen met 5% extra verbruik.
 • Ontdooi de diepvriezer regelmatig worden ontdooid. Een ijslaag van 2 mm verbruikt 10% meer, of zo’n 5 euro extra per jaar.
 • Vul uw diepvriezer zoveel mogelijk. Desnoods vult u de lege ruimte op met piepschuim. Zo kan er bij het openen van de diepvriezer minder warme lucht naar binnen stromen.
 • Ook een diepvriezer slaat op hol van warme eetwaren. Laat producten die u wil invriezen eerst afkoelen in de koelkast. In de winter kan u ze eerst een tijdje buiten zetten.

Afwassen/vaatwasser

 

 • De kleine elektrische boiler (5 à 10 liter) in de keuken is een (vaak onopgemerkte) energievreter, die kan concurreren met een oude koelkast of diepvriezer. Vaak staat de keukenboiler continu op. U kunt er ook voor kiezen om hem overwegend uit te laten en pas aan te zetten wanneer u warm water nodig heeft.
 • Met de hand afwassen is trouwens niet zuiniger dan afwassen met de vaatwasser. Als u de vaat met de hand doet, moet u warm water hebben voor het sopje en om te spoelen. Dat water zal u meer dan waarschijnlijk minstens één keer vervangen omdat het te vuil of te koud wordt. Zo verbruik u al snel minstens 10 liter water. De betere nieuwe vaatwassers zijn uitgerust met sensoren die de beladings- en vervuilingsgraad bepalen en daarna zorgen voor precies de nodige hoeveelheid water, de juiste temperatuur en het passende wasprogramma. Zet de vaatwasmachine pas aan als ze helemaal vol is.

Koken

 

 • Elektrische kookplaten blijven nog een tijdje nawarmen. Schakel ze uit even voor het einde van de bereidingstijd, en maak gebruik van de restwarmte. De energiezuinigste elektrische kookplaat werkt op inductie. Inductieplaten verbruiken 40% minder energie dan een klassieke elektrische kookplaat.
 • Voor het bereiden van kleine hoeveelheden verbruikt een microgolfoven ongeveer 50% minder energie dan een klassieke oven. Wanneer u in een microgolfoven grote hoeveelheden voedsel wil opwarmen, spreid u het voedsel best uit in een platte schotel. De golven dringen dan gemakkelijker door tot de kern, waardoor de verwarmingstijd korter wordt.
 • Verkort de duur van uw ovengebruik: voorverwarmen is niet altijd nodig: warmeluchtovens bijvoorbeeld alleen voor rosbief en fijn gebak. Schakel al enkele minuten voor het einde van de bak- of braadtijd uit en benut de "nawarmte" in de oven om de borden te verwarmen en beperk het openen van de deur tot een minimum.
 • Laat ook de afzuigkap niet langer aanstaan dan nodig is en zet ze niet altijd op maximale capaciteit. De afzuigkap voert niet alleen kooklucht, maar ook uw warmte weg. Reinig of vervang regelmatig de filters. Vet laat minder lucht door en vermindert het rendement van de afzuigkap.

Koffiezet

 

 • De koffiezet kan meteen na gebruik uit, als u de warme koffie in een thermos.


Bron: Vlaams Energieagentschap

CONNECT WITH US

Follow Us On Social Networks

Total Green Energy Solutions

Een onderdeel van PI Management

BTW: BE 0508.498.051

Erkend Energiedeskundige Vlaams Energie Agentschap onder nr: EP16400

+32 (0) 499 307 900

info@total-green.be